Monday, 8 August 2011

Kepelbagaian budaya

Assalamualaikum suma dan selamat berbuka..!!

Dah lama aku x update blog nie kan, biasala kalaw virus 'M' menyerang..hehe..ok hari nie aku nak kongsi something special dan aku p0wn baru jak taw pasal benda nie. Kalaw nak taw teruskan baca entry nie yer..

Ok suma dah baca kan tajuk entry aku kat atas tu, kalaw bel0m tajuk entry aku nie ialah KEPELBAGAIAN BUDAYA. Aku tak nak la cerita pasal budaya2 kat Malaysia nie tapi aku nak cerita pasal budaya kat dunia nie..

Sebel0m tu, aku nak bagitaw la yang aku dapat taw benda nie p0wn tym kelas Business Management n kami tengah belajar pasal Communication..jap erk nak revise balik dulu apa yang aku belajar tadi..terdapat beberapa halangan untuk kita mencapai komunikasi yang berkesan dan salah satunya ialah kepelbagaian budaya(or in english cross-culture diversity)..c0ntoh yang lecture aku bagi 2 sangat2 interesting dan merupakan satu pengetahuan am yang baru...

1. Cross leg a.k.a kaki bersilang

Kalaw kat US, di0rang anggap perbuatan nie untuk KESELESAAN, tu la kita selalu teng0k kat m0vie2 omputih yang pelajarnya sedap2 jak letakkan kaki d0rang tu kat atas meja n lecturer d0rang tak marah...sebab apa..??bagi d0rang tu untuk keselesaan..whatthee..??? *keselesaan apa benda??kalaw kat cnie kita bwat camtu memang nak kena hempuk la kan oleh lecturer* tapi lain pulak dengan ARABIC, bagi pak2 arab nie, mereka anggap perbuatan nie  merupakan satu penghinaan..Jap2 kamu paham tak apa yang aku maksudkan cross leg nie..cross leg kat cnie macam kita silangkan kaki kita and letakkan kaki tu kat atas meja...kurang ajar tak...???

2. 'OK' symb0l

Hah nie lagi satu, area2 negara kita akan menganggap simb0l nie menunjukkan '0K' tapi macam mana pulak di negara lain...satu simb0l tetapi memberi banyak maksud..

Negara Matahari terbit menyifatkan simb0l nie sebagai money..yup..bet0l tu adik2.. MONEY2..




Kat Tunisia lagi mantap..bagi 'Tunisian', simb0l nie merujuk kepada ' I Kill U!!'..eya adik2 jangan terkejut yer...sebenarnya ada lagi tapi aku lupa..hehe..biasala terlalu bnyak telan semut..entah berapa kil0 dah aku telan..

Hanya itu yang mampu otak aku dapat ingat kembali apa yang tadi disampaikan oleh lecturer MGT..isk2..sedih la xdapat nak k0ngsi sumanya dengan k0rang suma..




2 comments:

Encik JI said...

mcm2 ek. huhu.

yg bab silg kaki tu, ngtkn yg slalu mcm pmpuan dok tu. kalo da silg kaki tas meja,mmg kuang aja la kn. haha

Siti Zuraina Bte Amran said...

@Encik JI

tak..bukan yg p0mpuan 2...hehe//yg letak atas kaki la..sya p0wn pelik mcm mana la 0rng us b0leh anggap 2 untuk keselesaan...